GAGAUZLARA TÜRK VATANDAŞLIĞI VERİLMELİ..
GAGAUZLARA TÜRK VATANDAŞLIĞI VERİLMELİ

Sayın Büyükelçim emekli oldunuz ama Türk dünyası ile ilgili çalışmalarınız devam ediyor etkinliklere faaliyetlere panellere aktif olarak katılıyorsunuz . Moldova ve Gagauzya ile ilgili yeni projeleriniz varmı Moldova ve Gagauzyanın geleceğini nasıl görüyorsunuz, bizede sizede yatırım konusunda çok soru geliyordur yatırımcılara orda iş yapmak isteyenlere neler tavsiye edersiniz.
Diğer önerilerimin yanı sıra şunu da belirtmek istiyorum ,Moldova’da yaşayan Bulgarlar, Bulgar vatandaşlığı alabiliyor ve Moldova’da yaşamaya devam edebiliyorlar. Bulgaristan pasaportları var ve Bulgaristan onlara sahip çıkıyor. Gökoğuz Türklerine ise Türkiye’den başka sahip çıkan bir ülke yok . Türkiye’yi bir Ağabey gibi görmektedir.
Gagauz Türklerine Türk vatandaşlığı verilmesi ve oturum ve çalışma izinleriyle ilgili kolaylık sağlanması gerektiğini düşünüyorum.
Türk Dünyası ile ilgili çalışmalarıma ömrümün sonuna kadar devam edeceğim. Soy, dil ve kültür esasına dayalı bir Türk dünyası var.
1991 Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra kardeş Cumhuriyetinin bağımsızlıklarına kavuşmalarının ardından somut bir Türk dünyası oluştu. Bu bağlamda Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve KKTC, Macaristan Türk Dünyasının çatı devletleridir.
Bunların yanı sıra özerk Gagauzya, Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile Rusya federasyonu içinde 11 özerk cumhuriyet bulunmaktadır. Ayrıca Ahıskalılar, Kırım Türkleri, çeşitli ülkelerde yaşayan Türkmenler, Güney Azerbaycan Türkleri Türk Dünyası ailesinin mensuplarıdır .
Azerbaycan’da Büyükelçi olduğum dönemde (2008-2012) Türk Dünyasının kurumsal yapılarının oluşmasına tanıklık ettim. Bu nedenle kendimi şanslı hissediyorum.
-2009 yılında Devlet/Hükümet Başkanlıklarının temsil edildikleri Türk Konseyi kuruldu. Türk Konseyi Genel Sekreterliği İstanbul’da faaliyet göstermektedir. Türk Konseyine üye devletler şunlardır: Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan. Macaristan zirvelere Gözlemci olarak katılmaktadır. Önümüzdeki dönemde Türkmenistan’ın Türk Konseyine üye olması beklenmektedir.
-2009 yılında Türk Parlamenter Asablesi kuruldu . Bunun Genel Sekreterliği Bakü’de bulunmaktadır. Türk Konseyi’ne üye ülkeler aynı zamanda
Türk Parlementer Asamblesi üyeleridir.
2014 yılında merkezi Astana’da olan Uluslararası Türk Akademisi oluşturuldu. Bu akademi Türk Dünyası için önemli çalışmalar yapmaktadır.
-2015 yılında Türk Kültür ve Mirasını Araştırma Vakfı kuruldu. Vakfın merkezi Bakü’de bulunmaktadır.
-1993 yılında kurulan TÜRKSOY, UNESCO gibi faaliyet göstermektedir.
Türk Konseyi üyesi devletler kendi aralarında her alanda ilişkileri geliştirmeye ve işbirliği yapmaya çalışmaktadır. Türk Konseyi bir askeri ittifak değildir. Ne NATO, ne de eski Varşova Paktı değildir. Türk Konseyi, Avrupa Birliği’ne benzer faaliyetlerde bulunmaktadır .
Son yıllarda çeşitli üniversitelerde Türk dünyasını ve Türk Dünyasının kurumsal teşkilatlarını anlatmaya çalışıyorum. Öğrenciler Türk Dünyasına ve kurumsal yapılarına büyük ilgi göstermektedir.
Önümüzdeki dönemlerde Gagauzya’nın da Türk Konseyinde temsil edilmesi için çalışmaların yapılması beklenmektedir. Böyle bir durumda Moldova’nın gözlemci devlet olarak Türk Konsey’ine katılması mümkün olacaktır.
Moldova’da 43 Serbest Ticaret Bölgesi bulunmaktadır. Bunların 3’ü Gagauzya’dadır. 2017 yılında Komrat serbest ticaret bölgesi kurulmuştur. Bu serbest bölgenin kurulmasında katkılarımın olduğunu düşünüyorum. Moldova’nın Türkiye’deki yeni Büyükelçisi soydaşımız, Dmitri Croitor çok çalışkan bir Büyükelçi. Moldova’da Ziraat Bankası’nın Şubesinin açılması için çalışıyor. Ayrıca Moldova’da yatırım yapmaları için iş insanlarımızla görüşüyor. İsteği üzerine ben de kendisine gerekli destekte bulunuyorum. Bazı önemli yatırım projeleri üzerinde çalışıyoruz.
Türk yatırımcılarına Türkiye ile Moldova arasında yatırım yapmalarını tavsiye ederim. Büyükelçi olduğum dönemde 2016 kasım ayında yürürlüğe giren serbest Ticaret Anlaşması var. Ayrıca Moldova’nın AB ile Serbest Ticaret Anlaşması bulunmaktadır. Moldova’nın BDT ile de serbest Ticaret Anlaşması mevcut. Moldova yatırım yapacak bir iş insanının 900 milyon nüfuslu bir pazar için üretim yapacaktır.
Son olarak Takipçilerimize bir mesajınız varmı ?
Gagauz Türkleri Dayanışma Gurubunun Gökoğuz Türkleri hakkındaki bilgilendirme faaliyetlerini beğeniyor, ilgiyle takip ediyorum. Gagauz halkı Türk Milletinin ve Türk Dünyası’nın Avrupa’daki önemli bir parçasıdır. Gagauz halkıyla Türk halkı günden güne birbirini daha iyi tanımakta ve kaynaşmaktadır. Grubunuz da bu yönde önemli hizmetler yaptığını memnuniyetle görüyorum .
Türk Dünyası’nın düşünce adamlarından İsmail Gaspıralı’nın “dilde, fikirde ve işte birlik” sözlü rehberimiz olmalıdır.
Sorularımıza cevap verdiğiniz için teşekkurler Size ve değerli eşinize sağlıklı bir hayat dileriz
FERHAT ÖZMEN
GAGAUZ TÜRKLERİ DAYANIŞMA GRUBU
Gagauzlara vatandaşlık verilirse çok iyi olur ama vatandaşlığı bırak oturum izni dahi verilmiyor gagauzlara. bundan dolayı da rusya gibi ülkelere gidiyoruz çünkü orada bize sahip çıkılıyor, ayırma kayırma yapmıyorlar bize vatandaşlık verip iş imkanı sağlıyorlar. Türkiye öyle değil ama Türkiye’de sıradan bir yabancıdan farkımız yok. Türkiye Cumhuriyeti biz gagauzlara çok haksızlık yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Benim bir gagavuz türkü olarak Türkiye’de hiçbir ayrıcalığım olmadı hep sıkıntı ve dert çektim. Yani oyle anaokulu yapmakla, huzurevi yapmakla olmuyor o işler. Madem gagauzlar bizim kardeşimiz onlar öz be öz Türk diyorsunuz o zaman niye oturum izni dahi vermiyorsunuz bize? Gagauzlar dillerini unutmuşlar ruslaşmışlar diyorsunuz öyleyse niçin ülkenize almiyorsunuz? Neden bize kolaylık saglamiyorsunuz? Kusuruma bakmayın ama ben Türkiye Cumhuriyetinin samimiyetine inanmıyorum. Türkiye’de ayırma kayırma oldukça tüm türk halklari Türkiye’den soğar ve oraya bir daha gelmek istemezler. Benim bir gagavuz türkü olarak Türkiye’den sogdugum gibi. Esenlikler.